Har du kommit till en punkt i livet där det känns som att en hemsida skulle ge ditt liv ett lyft? Ja, det kan vara så. Även om man är en privatperson kan man av olika anledningar vilja ha en hemsida. Man kanske vill berätta om något intresse eller en hobby man har. Det kan vara trevligt att dela med andra det man lärt sig eller ägnar sig åt. Eller man kanske vill driva en blogg där man kan ventilera idéer och dagsaktuella händelser som man tycker är av vikt.
Hur bygger man en hemsida?
Om man har en Mac-dator av något slag så finns programmet iWeb inbyggt i operativsystemet. Det här är ett enkelt program som hjälper dig förstå hur en hemsida ska byggas. Det har olika funktioner och kan vara till nytta när du vill göra underhåll av blogg. I iWeb finns ett ftp-program, som hjälper dig att publicera sidan när det är dags för det. Vidare finns det tjänster på nätet bl.a. hos webb-företagen som kan komma till nytta. Det finns både svenska och utländska web-hoasts som dels erbjuder plats för din hemsida men som också låter dig designa din hemsida på deras sajt. Tänk noga igenom hur din hemsida ska se ut. Den behöver en första-sida som man navigerar, utgår, ifrån. Hur många sidor utöver den första ska den ha? Vad är det din hemsida ska berätta och i vilken ordning? Leta fram lämpliga bilder och gå gärna ut och ta nya bilder med hemsidan i tankarna.
Att lära sig mer om hemsidor
De ovan sagda riktar sig mer till dig som inte vet hur man bygger en hemsida. Som med mycket annat i livet kan väl sägas även om detta: ”-Jag kan , jag har bara inte lärt mig än.” Att lära sig mer om att bygga hemsidor kan verka alldeles för stort. Men man kan nöja sig med en nybörjarkurs i webbdesign. Att lära sig grunderna kan vara till större nytta än man tror. I den enklaste formen får man lära sig att hantera HTML-kod, alltså det skriftspråk som ligger i bakgrunden. Idag används mer avancerad kod och script, men HTML är fortfarande användbart. I kommunerna finns det ofta avgiftsfria kurser där man kan få bra utbildning i ämnet. Även om man använder program som bygger ihop hemsidan, kanske man upptäcker att man på vissa ställen kan skriva in egen HTML-kod för att få till sidan på ett visst sätt. Vill man bli riktigt snitsig på att bygga hemsidor så finns det merutbildningar, så det är bara att välja och vraka.