Webbyråernas tjänster blir allt mer eftertraktade idag i takt med att det blir allt viktigare för företag att inte bara synas på nätet, utan att synas på rätt sätt på nätet. Man vill helt enkelt framstå som professionell, och ett av de bästa sätten att göra det är att ha en professionell hemsida. Men hur går en webbyrå egentligen tillväga för att skapa en grafiskt tilltalande och lättnavigerad sida?

Arbetsgången kan delas in i två huvudsakliga faser: den kreativa fasen och implementeringsfasen. Under den kreativa fasen arbetar en grafisk formgivare eller en reklamformgivare (eller båda två, beroende på hur stor webbyrån är) med att skapa skisser av webbsidans utseende. Redan här har man användarvänligheten i åtanke. En hemsida kan antingen designas från grunden eller baseras på olika färdiga mallar eller teman. Det är till exempel vanligt att basera hemsidor på ett bloggformat. Ett exempel på en sådan hemsida är ”MrGreen blog”, som är onlinecasinot Mr Greens bloggsida. Ofta använder sig den grafiska designern av något illustrationsprogram på datorn för att skapa skisserna, vilket underlättar arbetet om man till exempel vill förändra något. Andra aspekter av webbsidan som planeras i den kreativa fasen är hemsidans funktioner, till exempel om den ska ha flerspråksval, rullister, kontaktformulär eller något annat. Man beaktar också informationsstrukturen på hemsidan, det vill säga hur webbplatsens innehåll är uppdelat och hur de olika avdelningarna förhåller sig till varandra. Detta steg är extra viktigt om man vill sökmotoroptimera webbsidan, det vill säga försäkra sig om att den hamnar så högt upp som möjligt på sökmotorernas träfflistor. Detta brukar med ett samlat ord kallas för informationsdesign.Webbdesignerns arbetsgång 11

Den andra fasen innebär enkelt uttryckt att man gör verklighet av det som planerats i den kreativa fasen. Här tar utvecklare över och överför idéerna i designen till exempelvis HTML-kod, stilmallar, javascript-kod och andra typer av filer. Detta kan antingen göras med hjälp av ett webbredigeringsprogram, eller direkt i webbplatsens eget system för innehållshantering.

Även om webbdesign i teorin kan delas in i olika faser, är verkligheten ofta annorlunda. Det beror på att många element i designprocessen till en hemsida överlappar varandra. Menyerna och navigationssystemet på en webbplats kräver till exempel både grafisk design, informationsdesign och implementering för att skapa en helhet. På större projekt arbetar därför ofta ett helt team, där alla har olika roller och ansvar för olika aspekter av webbsidans helhet.

Taggar: , , , , ,