1900-talet brukar betraktas som uppfinningarnas århundrade, och visst har den teknologiska utvecklingen varit fullständigt häpnadsväckande. Det var århundradet under vilket vi först började tillverka bilar och flygplan i stor utsträckning, och det var också första gången som vi fick se rörliga bilder – filmen. Frågan är ändå om inte den största revolutionen skedde först framåt slutet av århundradet. Internet har idag förändrat kommunikationen i grunden och det är svårt att tänka sig dagens samhälle utan uppkoppling. Internet ger oss möjligheten att kommunicera på ett blixtsnabbt och enkelt sätt, vilket inte bara har positiva konsekvenser för enskilda individer utan det underlättar också handel och andra samhällsekonomiska frågor.

 

Internet har slagit igenom brett först under de senaste årtiondena, men dessförinnan fanns ett system vid namn ARPANET. Det var det amerikanska försvaret som tog fram systemet med avsikten att göra kommunikation och utbyte av information lättare under kalla krigets dagar. Initialt var det ytterst få datorer uppkopplade till nätet – mycket på grund av de enorma resurser som krävdes för att tillverka kraftfulla datorer – men som teknisk utveckling betraktat var 1970-talet en viktig epok i nätets historia.

 

1971 skickades första gången ett elektroniskt brev, vilket har blivit till en avgörande milstolpe för internethistoriker. ARPANET blev aldrig någon kommersiell framgång eftersom internet hade betydligt större potential, så 1990 stängdes systemet ned för gott. Då hade ARPANET redan fyllt sin funktion som teknisk föregångare och den har nu en självklar plats i historien.

 

Nästa stora steg i internets historia var utvecklingen av World Wide Web. Engelsmannen Tim Berners-Lee arbetade i Schweiz med programmering när han fick idén att sammanställa ett system som kunde läsa och hantera olika nät. Det var prototypen till dagens webbläsare, där vi kan surfa in på hemsidor och se en estetiskt tilltalande design istället för kod som kräver utbildning för att kunna läsa. Därför ses Tim Berners-Lee som en av internets allra viktigaste frontfigurer och han har fått en rad utmärkelser för sitt arbete.Internets historia 22

 

En av nätets alla fördelar är möjligheten för människor att försörja sig på handel och tjänster online. Att starta upp en e-butik har aldrig varit enklare och skapar nya arbetstillfällen. Ett exempel på en tjänst som blivit vanligare med hjälp av nätet är fakturabelåning, så kallad factoring. Fakturino är exempelvis ett företag som ser till att du får hjälp med factoring.

Taggar: , , , ,