Responsive webbdesign, RWD, innebär att en webbdesigner bygger en webbplats layout så att dess innehåll anpassar sig efter vilken typ av plattform besökaren använder. Det kan vara en surfplatta, smartphone eller en dator. Layouten förändras samtidigt som skärmupplösningen förändras.RWD_Responsive_Web_Design

Förändrat surfbeteende
Då alltfler använder sig av sina mobiltelefoner, sina smartphones och surfplattor, i allt högre utsträckning, innebär det ett ändrat surfbeteende. Det leder till att tekniken behöver hänga med. Med en mobilskärm är det en utmaning att kunna ta till sig en webbsida som är anpassad för en datorskärm, det är väldigt svårt helt enkelt.

Vad skiljer en RWD designad webbplats mot en vanlig?
Då en RWD designad sida anpassas efter den plattform besökaren använder blir resultatet en både snyggare och mer lättnavigerad webbplats i dator, surfplatta och mobil.

Innan responsive webbdesign fick ett bredare genomslag byggdes separata varianter av webbplatsen för olika plattformar. Vilket innebär att den som surfar från mobilen landar på en ”mobilanvändarvänlig” version av webbplatsen. Den versionen kanske inte alltid innehåller samma, eller all den information, som finns på den ”vanliga” webbplatsen. Med responsive webbdesign slipper man det problemet eftersom all information hela tiden flyter med, då det är samma variant av webbplatsen man kommer till, oavsett vilken plattform man surfar dit på.

Främsta fördelen med responsive webbdesign
Eftersom surfandet via mobila enheter har ökat lavinartat är det viktigt att man som företagare kan leverera även till kunder som surfar till webbplatsen med mobiler eller surfplattor. Genom den flytande designen som RWD tillhandahåller, får besökaren en positiv upplevelse av webbplatsen. På så sätt fångar man lättare besökarens intresse och får besökaren att stanna kvar för att klicka sig vidare på webbplatsen. Allt som finns på den ”vanliga” webbplatsen finns tillgängligt. Inget göms undan för den mobile surfaren.

Bättre ekonomi med responsive webbdesign
Genom att en och samma webbplatsdesign fungerar plattformsoberoende slipper man särskilda utvecklingskostnader för anpassning till olika på plattformar. Man riskerar heller inte att utestänga mobila besökare genom att de undanhålls information som datorsurfande besökare har tillgång till.

Responsive webbdesign effektiviserar webbutvecklingen helt enkelt.

Taggar: , , , , , ,